pondelok 28. januára 2013

Tumbler quilt - Poháriková deka


Tento projekt som si veľmi užívala. Deka je veselá a hoc je vzor jednoduchý a rýchly, v tom je jeho krása. Blok má tvar poháriku (Tumbler), a všetky bloky sú zošité v rade striedavo, každý druhý obrátene hore nohami. Inšpirácia tu.

        


Najťažšia fáza bola v stave príprav. Tento vzor si vyžaduje veľkú variáciu farieb prípadne vzorov  najlepšie tón v tóne kedže blokov je ako vždy veľa. Pár dní premýšľania to dalo, ale nakoniec som sa odrazila od bodkovanej domácej zásoby a dokombinovala. 


Keďže nemám adekvátne patchworkové pravítko na tento vzor, musela som si vyrobiť šablónu. Pôvodne som zvolila plastovú odrezanú z kancelárskej fólie, aby mi vydržala, ale nebol to dobrý nápad. Ľahko do nej zarežete, takže nastúpil klasický kartón. Lichobežník s rozmermi hore 10cm, výška 15cm, šírka dole 15cm. 


Rezať môžete najprv štvorce 15x15 a z nich podľa šablóny. Chcela som, ale zmenšiť odpad a tak som zvolila pás 15cm po celej šírke látky. Šablónu,  na ktorej som mala pravítko, je potrebné pri rezaní vždy otáčať hore nohami. Treba dávať pozor na posunutie šablóny pod pravítkom, občas som sa tomu nevyhla, takže nie vždy mi zámky blokov na radách následne sadli, ale to je daň za netrpezlivosť. 


Vyskúšala som si aj aplikáciu písmenka na blok, ale ešte to nejaký čas asi potrvá  kým sa zdokonalím, alebo kúpim stroj čo to spraví elegantne za mňa. Saténový steh na šitie gombíkovej dierky mi troška trhal a ťahal látku, takže nejaká kozmetická oprava bol nutná.


Celý sendvič som prešívala vedľa švíku, zhora nadol, po oboch stranách. Prešívanie v švíkoch kvôli občas nesediacim zámkom by bolo na nervy. A aj tak nie je všade rovnaké, hoci som mala kráčajúcu pätku. Treba postupovať naozaj stále rovnakou rýchlosťou nech sú švíky rovnako dlhé, choďte kľudne do 0.75cm vzdialenosti od švíku. Ja som dala menej, aby to na oboch stranách z bloku príliš neukrojilo, ale bolo by to akorát, a potom tie zámky.... Ale inak paráda, prešité do hodinky. Zadná strana má tak zaujímavú štruktúru.



Vynechala som bordúru a použila len lemovanie. Po prvé kvôli výslednej veľkosti (90x130cm), a potom tažko by sa mi v zásobách hľadala látka, aby neprebila celkový dojem vzoru. Ručne dokončené skrytým stehom. Trvalo to hádam aj 5-6 hodín, ale výsledok skvelý. Veľmi sa mi vyplatilo, že vždy režem 8cm pásy na lemy, a zvyšky odkladám. Stačilo mi len vyloviť v krabičke na zvyšky tie potrebné. Ušetrila som čas i látku.

Matuschkovi aj jeho mamine Zuzi sa páčilo. A to je hlavné.

n.











2 komentáre: