nedeľa 18. augusta 2013

Letné nedele /Summer Sunday Wk 33/2013

Leto je jedlo. Letný obed. Dobrá nálada. Chladená domáca citrusová limonáda s ríbezľami a mätou, grilovaná zelenina s rybou a pestom, višňová bublanina.n.





***
Summer is food. Summer lunch. Good mood. Chilled domestic citrus lemonade with mint and currant, grilled fish and vegetables with pesto, cherry cake.n.

sobota 17. augusta 2013

Háčkovaný /Crochet Granny Square Pillow

Dnes radšej pomaly. Už som stihla rozbiť pohár, vyprať Betmenovi kľúče od auta, a na dvore zhodiť jeho zippo do večných lovíšť útrob potrubia. Všetko behom hodiny. Oplakané, ale k čomu to pomôže.
Posledný vankúšik do altánku. Jednoduchý háčkovaný granny square vzor. Jasné, ešte mám v hlave nápadov na milión dekorácií, ale už to nechám tento rok asi tak, je totiž dosť možné, že by som ho pri tej horlivosti a šikovnosti zapálila, zhodila, alebo inak rozbila. Radšej teda idem zrevidovať fotky, a pripraviť príspevok o ceste nášho altánku k novej tohto ročnej podobe. Nech máme album, keby náhodou.
n.






***
Today rather slowly. I've managed to break the glass, wash Betmen's car keys, and send his zippo to backyard waste pipe. All within an hour. Cried, but it did not help.
Last cushion made to put in the gazebo. Simple crochet granny square pattern. Yeah, I still have ideas in head for a million other decorations, but I'll leave it  this year around as it is. Because it quite possible that I would be able to burn the gazebo or, threw it down, or otherwise broke it. Therefore I am going to review pictures, and prepare a post about our gazebo change. Have a photo album, just in case.
n.


nedeľa 11. augusta 2013

Letné nedele/ Summer Sunnday wk 32/2013

Leto je more. Tento rok len zo spomienok minulých, ale to nevadí. Každá spomienka je tak živá a voňavá. Myslím, že kedysi  v minulom živote som musela žiť pri mori. Určite. A možno som bola morská panna alebo možno Betmen? Paráda. n.




***
Summer is sea. This year only memories of the past, but never mind. Every memory is so vivid and fragrant. I think once in a past life I had to live by the sea. Certainly. And maybe I was a mermaid. And maybe Betmen was? Great. n. 

sobota 10. augusta 2013

Prečo mám rada IKEA?/ Why do I love IKEA

Zamýšľam sa. Ťažko, na to aký uvarený mozog  mám z minulého týždňa z toho tepla.
K odpovedi na otázku ma vyprovokovala Oliv tu.  Prešla som sa teda po dome.
Priebežná štatistika kým ma neprestalo baviť rátať takto:
živé kvety  3+1 čo to vzdala,  kvetináče 3, svietniky 2, lampy 3, misky a riad do kuchyne  1+neviem koľko, látky?...hm cez 20 metrov rôzne: vankúše, závesy, deky čo som pošila a darovala, záclony?v obývaku, spálni, ako sieťka do dverí, v altánku a v celku  teda: 9 ks, vankúše 3, stoly LACK 3!, rám na obraz 4, úložných boxov?... fuh som lenivá rátať, počet nekúpených, ale vysnívaných položiek....celý zvyšok katalógu. Koniec vety, konečne že?


Motýlia koláž, aj príspevok ako na to dám:)

Áno, tá háčkovaná deka takmer dokončená. 

Stolček LACK, misa DRÖNA , box TRYGG, rám RIBBA, záves z BRITTEN NUMMER , vankúš z BOMULL








kvetináč na okne KARDEMUMMA



Rozhodne to nie je veľa, vlastne keď si vezmem že žiaden veľký kus nábytku z IKEA nemáme. Zatiaľ. Takže prečo mám rada IKEA?
IKEA mi vždy zlepší náladu.
IKEA je funkčná a žiadna vec nie je obmedzená len na jeden účel, napr. miska v ktorej mám vlnu, keď grilujem je tam šalát, na Vianoce do nej napchám dekorácie čo sa nezmestia na stromček.
IKEA je môj všeobecný lekár, lebo keď cítim, že potrebuje zmenu, idem do IKEA.
IKEA mi dáva priestor tvoriť. Stolčeky Lack môj hack, alebo rám na motýľovú koláž? nech sa páči IKEA.
IKEA miluje moje projekty. Vymyslím si hocijakú šialenosť...IKEA to má.
IKEA má rada aj moja peňaženka.
IKEA mám rada ja.
IKEA má rada mňa.
I+N=VL
n.


 ***
So why do I love IKEA?
IKEA always improves my mood.
IKEA is functional and no thing is confined to a single purpose, for example bowl in which I keep yarn, when we have BBQ  salad is there, during Xmas I keep in decorations  that do not fit the Xmas tree.
IKEA is my doctor, because when I feel I need a change, I'm going to IKEA.
IKEA gives me space to create. Stools Lack as my hack, or frame for  the butterfly collage? thank you IKEA.
IKEA loves my projects. Thinking of anzthing crazy? IKEA has it.
IKEA likes my wallet.
IKEA,  I love her.

IKEA loves me.
n.

streda 7. augusta 2013

Pre Šachistku/ Chess pillow aka Twilight hack

Späť v prevádzke. Betmen je král a dal stroj dokopy. Problém bol spôsobený voľným prešívaním, ktoré som si mimochodom pri tomto projekte celkom užila.
Dlho sľúbený vankúš ako revanš za požičanie toho, ktorý som vytvorila už dávnejšie a mohla vystavovať minulý mesiac.  Idea jednoduchá, slečna je šachistka, s priateľom sa zoznámili tiež cez šach. Čo teda dodať k téme, asi nič.












Ale keďže ja s jednoduchým riešením prísť nemôžem, musela som si zas na seba bič ušiť. Za predlohu som si vzala obálku poslednej alebo ktorej časti Twilight ságy, podľa tohto tu. Metóda prešívania cez papier.  Robila som ho až raz a zaprisahala som sa nikdy viac, ale vidíte jak ja viem držať sľuby sama sebe si. Nervák, beznádej mnou lomcovali, jednoducho celé zle. Po troch hodinách šitia len šachovnice, áno tri hodiny!, som to chcela vzdať. Ale bolo mi to ľúto. Ľúto času, ľúto látky, ľúto môjho boľavého zápästia, ľúto vzdať to bez boja, aj keď som bitvu prehrávala.  Nakoniec som si to prosto dokončila po svojom a vôbec mi nevadí, že to nie je podľa návodu tak ako to má byť.Kedysi som zvykla hovoriť, že šiť som začala z potreby sa kreatívne realizovať. Ale nie je to tak. Je to posúvanie vlastných hraníc trpezlivosti, odhodlania veci dokončiť. Je to môj virtuálny beh na dlhú trať. Moja olympijská výprava. Moja vášeň. n.


***

This pillow was made for my friend. She and her boyfriend met when playing chess.  I did not like just simple square type as chess board and so used this Twilight tutorial. Paper piecing, but just did not work for me as I expected. After three! hours of struggling just with the chess board I was ready to give it up. Then I got sad about used fabric, the time, my hurting wrist and finished it as I wanted. I do not mind it is not completed as it should be according to tutorial. I like it, what is more?

I used to say that I started to sew because of need to realize my creativity. But it is not true anymore. It is moving my own borders, patience, and determination to finish things. It is my virtual run for long haul. My Olympic expedition. My passion. n. 

utorok 6. augusta 2013

Stračena/ DIY cow print wood stool

Dnes mám pre vás prerábku staršieho dáta. Tak trocha vykopávka. Doslova.

Tento typ stoličky, teda „štokrle“ našich babičiek sa nachádzal aj u nás v kôlni. Začali sme ju používať ako podstavec pod vtáčiu klietku. Minulé leto došla na ňu rada, keď som celkom náhodne kúpila v Kauflande za nehorázne 1euro samo-lepiacu fóliu. Remake podľa časopisu Dekor 1/2012, bol na svete.

Prerábka, žiadna veda, zvládne každé nemehlo, aj ja, a dokonca zase bez Betmenovej asistencie. Vybrúsiť, natrieť farbou na drevo, odmastiť plochu na sedenie, aby tá krava šla dobre nalepiť. Top stoličky bol drevotrieskový v biednom stave a náter nebol možný, ináč by bola ako inak ružová, že by jej aj Milka mohla závidieť. Pôvodne mala aj papučky z filcu ako kopýtka, ale bolo to pomerne nepraktické.

V lete sa stolička vyníma v altánku, ale v zime sme ju šupli spať do kuchyne. Teraz na ňu odložím čo príde a kde príde. Je vtipná a účelná, nič nežiada, nesmrdí ani nie je špinavá táto krvička naša strakatá. Ideálna.n.




*** 
Today I have an older DIY I did last summer. This type of chair, the stool of our grandmothers I found in our shed. We used it as a stool under our birdcage. The change started when I accidentally bought self-adhesive foil in the super market for silly 1 euro.  Remake based on Decor magazine, was born.
This was not any  rocket science, and anyone can handle it, too. I sanded the wood, painted, degreased seating area so the cow foil could stick well. The top made of chipboard was in poor condition for repair and paint was not possible, otherwise it would be pink of course. Even the Milka cow would be envy about it.
The chair stood out in the gazebo for a while, but in the winter we put it back to the kitchen. Now it takes on whatever I need. It is funny, useful, not asking anything, does not smell nor is dirty this little spotted cow. Just ideal.n.

pondelok 5. augusta 2013

Oh deer! was here #4/DIY Dip dying antler forbidden

Ona vraví:”Zlatko? Chcela by som toto natrieť …

She says: Honey? I would like to paint this...


…..nech to vyzerá takto nejako...
.... so it looks like this somehow…


via - design by  Cassandra Smith

On na to: “Blázniš, to čo je to za nápad. Len nech to pekne ostane ako to je. Žiadne maľovanie nebude.”
He said: “Absolutely no way, are you crazy? It must remain unpainted.”

Ona rozmýšľa: Keď len nemaľovať, tak to si s tým poradíme.
She is thinking: ...he did not said I cannot wrap it, did he?



Stroj stále mimo prevádzky. Betmen tvrdí, že mi prospeje voľno, aby sa mi zápästie zregenerovalo. Veď hej, ale kto to má vydržať?  Podľa mňa to bude pomsta, alebo tak niečo za moju trúfalosť navrhnúť vylepšiť parôžok, ktorý našiel v lese pri hubárčení. Chápem je to jeho úlovok, musím sa s tým zmieriť. Nenájde sa len tak.S ťažkým srdcom som si teda vymyslela neinvazívnu metódu na tento farebný štýl ala dip dying. Prosto som to omotkala vlnou. Nie je to ono, ja viem, ale aspoň je to farebné ako som chcela.n.



***
The sewing machine is still not in operation mode. Betmen claims that it will benefit me, and my wrist will regenerate. After all, yeah, but you know, don’t you? I think it is kind of revenge or something for my boldness proposals to improve this antler he found in near forest when mushrooming. I understand this is his catch, and I have to put up my plan to dip dye it.
Thus, I decided to use less invasive method for the color style to get closer to dip dying. I wrapped it with yarn. It has nothing to do with dip dying, I know, but at least it's colorful as I wanted. n.

nedeľa 4. augusta 2013

Letné nedele/ Summer Sunnday wk 31/2013


Týždeň ubehol ako voda. Ja som si dala troška voľno, aby som načerpala novú energiu na nový týždeň.
Ďaľšia neodmysliteľná súčasť môjho leta, ktorú nedám z nohy do neskorého septembra. Flip Flops, žabky, plážovky ako len chcete. Každý rok nejaké, ktoré vedú v preplnenom botníku. Tak vitaj august.n.  





***
Week has passed so fast. I gave myself a little time off, so I could catch up a new energy for a new one. Another indispensable part of my summer, I will not pull off these to late September. Flip Flops.Each season, some that lead in a crowded shoe rack. So, welcome August.n.